Addendum FAQs
Q: What are applicable Cornell Policies regarding potential conflicts of interest and commitment?

A: COl and COC Policy 4.14 https://policy.cornell.edu/policy-library/conflicts-interest-and-
commitment-excluding-financial-conflict-interest-related

Policy 1.7 Financial COI Related to Research https://policy.cornell.edu/policy-library/financial-
conflict-interest-related-research

Q: Where can I find general information about issues surrounding potential external activity (e.g.,
consulting, advising, board service) for external entities?

A: https://researchservices.cornell.edu/policies/coi-guidance-consulting-and-other-external-engagements

Q: Where can I find the Contract Addendum and further information about its required use?

A: The contract Addendum can be found here: [insert link here]
Further information about its use can be found here:
https://researchservices.cornell.edu/forms/contract-addendum

Q: I'll be on Sabbatical at another institution or research center, is a contract addendum required?

A: Cornell has developed a required “Sabbatical Agreement” to be used for Sabbaticals, in place of the
Contract Addendum.

Q: Are there any types of contracts for which the addendum is NOT needed?
A: If there is any doubt whether a contract requires the addendum, it is best to assume it does.

If you are a full time member of the faculty, tenured or non-tenured, any contract related in any
way to your work for the university, or your position as a faculty member, including your
research, your knowledge gained as a result of your work for the university, or work done using
university resources, requires the addendum with these specific exceptions:

e Sponsored research agreements (funds flow through Cornell);

e Contracts with Cornell University or any of its units such as employment agreements
and royalty agreements as an inventor of Cornell IP;

e Contracts specifically about educational materials (e.g. book deals);

e Contributions to your field that are an expected part of your work as a faculty member.
For example, pro bono legal work or external review of departments in your field at
other universities;

e Contracts for Law faculty in which the the terms of the contract fall under attorney
client privilege;

e CU Part time faculty (currently, may change with COI policy rationalization); and

e Expert witness for court cases.
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Contracts unrelated to your work for the university do not require the addendum. For example,
property contracts such as using your house as an Airbnb, or business contracts completely
unrelated to your university work or position, do not require the addendum.

Q: If l use the addendum in all my contracts, do I still need to disclose my external relationships in the
COl survey?

A: Requirement to use the addendum is separate from the requirement to disclose. All external
relationships, including those governed by contracts with the addendum, must be disclosed.

Q: Once signed, does the addendum need to be filed with Cornell?

A: Faculty of units on the Ithaca campuses do not need to file their contracts or contract
addenda with Cornell. However, you are required to disclose all external relationships and to
confirm that any contract you have with the external entity includes the addendum.

At the time these FAQs were developed, faculty of WCM are strongly encouraged to file all
external contracts, including the required Cornell addendum. WCM may require contract upload
in the future.

Q: I'm doing the work pro-bono, does the addendum apply?

A: Yes, except for law professors who are expected to do pro-bono legal work, the contract
addendum applies regardless of the financial arrangement. (See the FAQ on “Why is the
addendum required?” for further information.)

Q: What are the primary issues implicated when | enter into a consulting or advising arrangement
with an external entity?

A:

e Real or perceived conflicts of interest or commitment;

e Ethical disclosures surrounding perceived or real influences to related university research in
publications or presentations;

o The need for a conflicts management plan where the external activities implicate university
related research;

e Potential invention disclosures or and/or intellectual property (IP) related clauses and
language (depending upon the subject scope of work for external entity, IP may not be
implicated); and

e Disclosure or non-disclosure commitments that conflict with the faculty member’s pre-
existing and primary responsibilities to Cornell or the federal government (i.e., foreign
influence disclosures in future proposals, export controls regs, anti-bribery and anti-
corruption requirements).

Q: What are the ramifications if | sign a consulting agreement but don't have the addendum signed?



A: As a Cornell faculty member, you have many obligations to the university that may be
violated by a contract that does not contain the addendum. You also have obligations as to the
federal government related export control law and possibly related to your research funding.

Without the addendum you may unwittingly violate both university policy and federal law. (See
the FAQ on “Why is the addendum required?” for further information.)

Q: What are the benefits of having the addendum signed?
A: The addendum ensures that any clauses in a contract that violate your obligations to the
university or under export control law are rendered null and void. (See the FAQ on “Why is the
addendum required?” for further information.)

Q: How can I tell if my contemplated counterparty is a restricted party?
A: Screen your counterparty in the Consolidated Screening List Tool:

https://www.trade.gov/consolidated-screening-list and/or consult with the University Export
Control Office (exportcontrols@cornell.edu).

Q: Why is the addendum required?
A: There are two primary reasons the addendum is now required.

One reason is that entrepreneurial activities are leading to a larger number and wider variety of
external contractual relationships than have been typical in the past. Commercial entities and
many others tend to assert rights in contravention of the faculty member’s pre-existing
obligations to Cornell. Terms of this type are easily overlooked by a member of faculty not well
versed in commercial contracting and can cause problems for both the faculty member and the
university.

The second reason is that sponsoring agencies are requiring increased disclosure of Pl and Key
Personnel sources of funding, including consulting and other funding regardless of any
relationship to a particular research proposal. Contracts that violate Cornell’s obligations to the
funding agencies, whether intentionally or not, put continued funding at risk.

The addendum resolves these difficulties by asserting Cornell’s pre-existing rights and the
faculty member’s pre-existing obligations in a way that overrules any contrary statements that
may be in the contract and supplies language acknowledging Cornell’s and the faculty member’s
rights and obligations if they are not stated elsewhere in the contract.

Specific types of clauses that are overruled by the addendum include:

e Attempts to assert ownership of intellectual property without regard to the faculty’s pre-
existing employment obligations to Cornell;

e Overly broad IP assignment / capture clauses that effectively subsume rights to what may be
Cornell pre-existing, background, or contributed IP;

e Required invention disclosures only to the external entity, to Cornell’s exclusion;
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e Attestations that the Cornell faculty member has not entered into any agreement or
commitment in conflict with the subject consulting, advising or board service agreement.

Specific rights and obligations spelled out in the addendum include:

e The faculty member’s primary and pre-existing employment obligations to Cornell;

e |P developed at Cornell or utilizing Cornell resources, or conceived or reduced to practice at
Cornell, belongs solely to Cornell;

e Acknowledgement of the faculty member’s (immutable) federal disclosure and regulatory
obligations i.e. export control, anti-bribery, or federal foreign influence disclosures or
regulations surrounding external activities, support resources, and relationships.

Q: What do I need to be aware of before consulting with an external entity?

A:

Ensure your invention disclosures are up to date.

If you pursue the external activity, update your Conflicts Disclosure with any changes.
Maintain separation between your Cornell related research activity and the activity for an
external entity.

Do not agree to terms in an agreement committing or imposing obligations or liability upon
Cornell.

Do not compromise Cornell IP or your disclosure obligations to Cornell.

Do not involve Cornell staff or students for whom you have direct supervisory or academic
responsibilities in your consulting activities, that would create a conflict between your academic
or supervisory responsibilities relative to students or staff and your external advising work.
Refrain from the use of Cornell letterhead, name, or other indicia implying University support
for your external activities, or your personal opinion or viewpoint.

Don’t use University resources to conduct or support consulting or other external engagements,
except: the use of library resources or your use of your assigned office, office computer, or
software routinely provided to all faculty.

Don’t provide access to University resources to external entities or individuals with whom you
have an external consulting / advisory relationship.

Do not agree to clauses requiring the non-disclosure of the consulting relationship or the
agreement itself — federal funding agencies may require disclosure of these relationships and
any form of support (including the agreement itself) as a condition precedent to a future
proposal’s submission.

Do not engage or consult with entities/companies on the “Restricted Party” list.
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Q: Is there an easy solution to avoid possible entanglements over intellectual property?

A: The easiest solution is to maintain complete separation between your Cornell related
research activities and the external engagement activities — often, that may not be possible.
That is when the use of the Contract Addendum becomes critical. The Addendum reconciles all
your primary employment responsibilities to Cornell and preserves your compliance with
applicable federal regs and laws (ex. export control regs, anti-bribery and anti-corruption laws),
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potential conflicts issues, as well as existing and emerging federal funding agencies’ disclosure
and reporting obligations.

Q: Aside from the Contract Addendum, does Cornell have additional requirements for external
activities?

A: Cornell has the following requirements for faculty members wishing to engage in external
activities, including consulting:

1. The total effort for all external activities cannot exceed 20% or the equivalent of one 8-
hour day per week;

2. You must receive your department chair or head’s approval;

The Addendum must be incorporated to your external contract; and

4. The activity must be disclosed on your COIl Survey within thirty (30) days;
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